Prezentáció

Az Open Academy kapcsán felmerült bennem, hogy nem ártana néhány pontban összeszedni, hogy milyen hibát ne kövessen el az ember, ha egy előadáshoz készít vizuális megtámogatást. A furcsa az volt nekem, hogy ez a tudás egyrészt tökéletesen hozzáférhető a neten, másrészt az egyetemi oktatásnak is sok helyen részét képezi (jómagam is tanítottam prezentációs technikát, sok szakon pedig a diplomamunka megvédésének a része a .ppt-s vagy prezis vizualizáció), mégsem rendelkezett a megfelelő skillekkel a legtöbb előadó.

Nézzünk akkor most egy gyorstalpalót!

 1. Relevancia, koherencia
  A diákon ne az elmondottak szerepeljenek szóról szóra, sokkal inkább szolgáljanak a lényeg kiemelésére, a mondandó képi megtámogatására, a figyelem irányítására.
 2. Egyenletes diaelosztás az előadás időtartama alatt
  Elég hülyén néz ki, ha egy 30 perces előadást 3 diával próbálunk lefedni, ahogy az is, ha mondatonként új felületet kattintunk. Érdemes követni az egy dia – egy gondolat elvét.
 3. Ízléses sablonválasztás
  A legtöbben itt buktak el. Értem én, hogy nem mindenki designer, de azért a sárga háttér – piros betűk kombón túl is van élet. Ha nem kedveljük a keretezést vagy az ornamentikus motívumokat, akkor is egységes és professzionális külsőt ad a prezentációnknak a céges logó megjelenése, vagy a bemutatott framework, nyelv stb. logója valamelyik sarokban.
 4. Színek, betűtípus
  A másik neuralgikus pont. A kulcsszó: kontraszt. Nagyon fontos, hogy a világos háttérhez sötét betűt válasszunk, és fordítva. Továbbá fontos előre tudni a terem adottságait. Egy világos teremben gyakorlatilag élvezhetetlenné válik a sötét háttérrel rendelkező dia. Ha nem ismerjük a termet ebből a szempontból, akkor készüljünk világos háttérszínnel.
  Az egész diasor összességében ne álljon 2-3 színnél többől. Itt (is) kiválóan érvényesül a “kevesebb néha több” elve. Csakúgy, mint a különböző animációk és fontkészletek használatának esetében.
  A betűtípus legyen egyszerű, jól látható és lehetőség szerint ne talpas.
 5. Betűméret
  Lehetőség szerint 24 pontosnál ne legyenek kisebb betűink, valamint egységesen használjuk a betűméreteket is (címek, alcímek, törzsszöveg, mellékes információk). A láthatóság tesztelésére azt a trükköt szokták alkalmazni, hogy ha a monitortól 3 méterre állva is élvezhető és olvasható a dia, akkor már jók vagyunk.
 6. Szövegsűrűség
  Egy dia mérete véges, mondanivalónknak pedig nem tükrözése, hanem megtámogatása a célja, tehát elég, ha mindig csak a lényeg kerül fel rá. 6 sornál több szöveg már elvonja a figyelmet az előadóról. Soha ne feledjük el, hogy az előadáson az elhangzott dolgok a lényegesek, a vizualizáció célja az ábrázolás, a megértés vagy a memorizálás segítése. Ne helyettesítsük magunkat a diasorral.

A fenti néhány pont tényleg csak az előadások képi megtámogatásáról szól, holott egy jó prezentációnak nem kevésbé (sőt!) fontos része az előadó beszédének gördülékenysége, stílusa, humora, szakmaisága, karizmája. Ezek a komponensek nem tudják helyettesíteni egymást. De senki ne keseredjen el. Tanulással és gyakorlással bárkiből lehet elég jó előadó.

0

Add a Comment