Hello world

Ha csak az a kérdés, hogy mennyi idő telt el a felmondásom és az új webprogramozói munkám között, akkor a válasz az, hogy kb. 3 hónap. Ennyi időt töltöttem itthon, csináltam online kurzusokat, próbáltam átvészelni a munkanélküliség adta feleslegességérzést (egyszer majd írok arról is, hogy nekem mik segítettek, hogy ne folyjanak el értelmetlenül a napok). Aztán bumm, állást kaptam.

Ha az a kérdés, hogy mikor kezdett el érlelődni bennem az elhatározás, hogy pályát módosítok, akkor a válasz az, hogy a felmondásom előtt kb. 2 hónappal. És akkor itt szúrnám közbe, hogy ez a műsor nem jöhetett volna létre a családom támogatása, és néhány hozzám közel álló személy őszinte (és számomra kissé érthetetlen) belém vetett bizalma nélkül. Ha ők nem biztatnak, buzdítanak arra, hogy feladjam azon a munkahelyen, ami igazából sem örömet, sem sikerélményt nem adott számomra (főleg a végén), akkor sosem merek belevágni. Nagyon sokat számít, hogy ők akkor is hittek bennem, amikor én még nem hittem magamban. Nagyon hálás vagyok nekik ezért.

Hogy mennyi idő alatt lesz a nyelvészből programozó? Na ez nem azalatt az online kurzusokkal töltött 3 hónap alatt történt. Előszöris, én nem minden előképzettség nélkül vágtam neki ennek a szakmának. Egyrészt még a doktori képzés alatt dolgoztam egy olyan projektben, ami közelebb vitt a számítógépes nyelvészethez, másrészt az akkori főnököm az egyik phd hallgatóját tanította Perl-ben való programozásra, én pedig önszorgalomból szintén részt vettem ezeken az órákon, úgyhogy van a hátam mögött jó egyévnyi Perl tanulás, ami nem csak azt jelenti, hogy elsajátottam a szintaxist, hanem sok progelméleti alapot is magamra csipegettem. Emellett felszínesen megismerkedtem a C-vel, az R-rel és a Pythonnal is. A szövegbányászkodás során pedig, bár grafikus felületen, de gyakorlatot szereztem az adatbáziskezelésben, és főleg az adatbázisokkal való machinálás logikájában.

Ezt követte majd az a három hónap, ahol célzottan tanultam HTML, CSS és PhP alapismereteket. Igazából nem akartam még 3 hónap intenzív tanulás után munkát keresni, úgy éreztem, hogy ennél több időre van szükségem. Csakhogy a lehetőség megtalált, a visszautasítás meg szóba sem jöhetett.

Azóta nagyon sokat tanultam a munkahelyemen. Az elején kifejezetten az volt a főnököm célja, hogy elsajátítsam az alapokat, aztán a következő cél az volt, hogy valami olyan skill-re is szert tegyek, amivel viszonylag gyorsan lehet egyszerűbb oldalakat összepakolni (és így hasznos munkaerővé tenni engem), úgyhogy így esett a választása a WordPress-re. Most pedig már a natív php alapú webes alkalmazásokkal “barátkozom”. A frontenddel már egészen ügyes vagyok, szóval most kóstolgatom a mélyebb backend ismereteket.

Ha valaki a pályamódosításon meditál, én csak buzdítani tudom. Egy próbát mindenképpen megér, és mivel a programozás egy olyan dolog, ahol elég hamar kap feedback-et az ember, hamar eldőlhet az is, hogy tetszik-e a dolog vagy sem. Nekem szerelem volt első printre.

0

Add a Comment