Prezentáció

Az Open Academy kapcsán felmerült bennem, hogy nem ártana néhány pontban összeszedni, hogy milyen hibát ne kövessen el az ember, ha egy előadáshoz készít vizuális megtámogatást. A furcsa az volt nekem, hogy ez a tudás egyrészt tökéletesen hozzáférhető a neten, másrészt az egyetemi oktatásnak is sok helyen részét képezi (jómagam is tanítottam prezentációs technikát, sok szakon pedig a diplomamunka megvédésének a része a .ppt-s vagy prezis vizualizáció), mégsem rendelkezett a megfelelő skillekkel a legtöbb előadó.

Nézzünk akkor most egy gyorstalpalót!

  1. Relevancia, koherencia
Folytatás →
0

Life long learning

A “jó pap is holtig” jegyében rendezték meg június 16-án az Open Academy soron következő előadásait, bár én inkább csak a “learning” jegyében vettem részt rajtuk, hogy aztán sokféle tanulsággal távozzak.

Korábban még nem voltam ilyen Open Academy-s előadásokon, úgyhogy első körben nagyon tetszett, hogy teljesen ingyen hozzáférhetővé teszik bárki számára, még az előregisztráció sem volt kötelező, de mivel nem volt egy bonyolult folyamat, érdemes volt megcsinálni (pólót lehetett cserébe nyerni, de nekem sajna nem volt szerencsém – pedig tetszett).

A BME ...

Folytatás →
0

A munkakeresés tapasztalatai

Június harmincadikával lejár a szerződésem, úgyhogy megbeszéltem még májusban a főnökömmel, hogy hogyan is legyen tovább. Különböző okok miatt nem tudott további szerződést ajánlani, úgyhogy úgy döntöttem, belevágok még időben a munkakeresésbe.

Első körben Weblaboron és ITHub-on néztem körül, aztán arra jutottam, hogy kell egy új CV. A régi önéletrajzom szokványos Europass formátumban készült, azonban valami olyat akartam, ami jobban irányítja a figyelmet. Egy barátom önéletrajza adta az ihletet, hogy aztán keressek egy jó psd template-et, amit a saját szájízem szerint ...

Folytatás →
0

Ha új állás után kell nézni

Van a facebookon egy teljesen nonprofit csoport, akik álláshirdetések megosztásával segítik a munkakeresőket: a Szárnyas Fejvadász. Néhány mindenre elszánt, lelkes, segítőkész fiatal nő áll mögötte, akik saját idejüket nem kímélve osztják meg minden nap a csokorra való hirdetést, valamint motivációs gifeket.

Mikor először kerültem oda, hogy bizony valami állás után kéne nézni, akkor lájkoltam be őket. Azóta eltelt néhány év, én pedig, bár nem rajtuk keresztül, de többször is találtam új állást. Még hirdettem is nyitott pozit velük.

De nekem azzal ...

Folytatás →
0

érdekérvényesítés

PhD hallgatóként volt szerencsém többféle szak és szakképzés diákjait tanítani. Oktattam helyesírást, beszédtechnikát és kommunikációs készségfejlesztő gyakorlatot. Az egyetemen kevésbé járatosak kedvéért elmondom, hogy ezek olyan gyakorlati készségtárgyak, amelyeket szívesen bíznak rá tapasztalatlan phd-sokra, hogy a szintén tapasztalatlan első-másodéves hallgatókon „gyakoroljanak”. Mivel ezek a tantárgyak alapvetően nem a tudományosság felső rétegeit testesítették meg, igyekeztem úgy oktatni őket, hogy a diákok javát szolgálják a tudás megszerzése mellett. Szerettem volna elérni, hogy gólyaként ezeken az órákon kicsit jobban megismerjék az egyetemet, a ...

Folytatás →
0

natív php

A főnököm úgy döntött, hogy mivel már egyedül is elboldogulok a wordpresses megrendelésekkel, kezdhetek tanulni valami újat is. Arról nem is beszélve, hogy a wordpress alapú megrendelések elég esetlegesen esnek be, ráadásul jellemzően hullámokban, szóval a sűrű heteket tétlenebb időszakok követik. Hogy ez utóbbiakat is kitöltsük, elkezdtem megtanulni, hogyan is építsek fel egy adatbázist és írjak natív php alapú oldalt.

A tanulás útja rögös.

Emellett rám lett bízva, hogy egy teljes demót elkészítsek a megrendelőnek egy admin felület számára. Szép feladat, tökéletesen ...

Folytatás →
0

App

Az okostelefonom világának felfedezése közepette a minap sort kerítettem az első olyan alkalmazás feltelepítésére is, amit igazán szerettem volna. Mert szép és jó, hogy van Skype, meg Waze, meg Crossy Road, és tegnap jóanyám is leadta a rendelést, hogy ugyan rakjak már fel egy Vibert is, hogy ingyen telefonálhassunk, de ami az én feminista szívemet megdobogtatta, az a Glow.

—————————– FIGYELEM! Női tartalom következik ———————————

Kellett egy app, hogy rendes nő módjára követhessem a ciklusomat, felírkálhassam az ilyen ...

Folytatás →
0

Éva almája

Zoli barátom szerint az nem állapot, hogy egy fejlesztőnek nincs okostelefonja. Mert nyilván van a fejlesztők halmaza és van azoké, akik konzervatív módon ragaszkodnak a régi típusú butafonokhoz, és a metszetben vagyok én. Zoli szerint egyedül.

De ez már a múlté. Mostmár énis boldog (igen) almatulajdonos vagyok. Mondjuk annak sem az a szokványos techguru fajta. Ma pl. lehozta a HVG, hogy az új frissítés megfixálta a Safariban lévő bugot. Ömmm, most mondjam, hogy az elmúlt egy hétben még nem sikerült eljutnom ...

Folytatás →
0

Hello world

Ha csak az a kérdés, hogy mennyi idő telt el a felmondásom és az új webprogramozói munkám között, akkor a válasz az, hogy kb. 3 hónap. Ennyi időt töltöttem itthon, csináltam online kurzusokat, próbáltam átvészelni a munkanélküliség adta feleslegességérzést (egyszer majd írok arról is, hogy nekem mik segítettek, hogy ne folyjanak el értelmetlenül a napok). Aztán bumm, állást kaptam.

Ha az a kérdés, hogy mikor kezdett el érlelődni bennem az elhatározás, hogy pályát módosítok, akkor a válasz az, hogy a felmondásom ...

Folytatás →
0

Pályakezdés

Ha egy meetupon adnám elő, szólhatna tökéletes sikersztoriként. A lány elvégzi a magyar szakot, felveszik a PhD képzésre, Budapesten gyakornoki állást kap még az abszolválás előtt egy sikeres adatbányászati cégnél, mikor lejár a doktori ösztöndíja, felveszik teljes állásba, részt vehet egy nagyszabású projektben szöveganalitikusként, aztán mikor ráébred, hogy nem ez az ő útja, akkor felmond, belevág önmaga átképzésébe, tanul, majd egy barátnője beajánlja egy webfejlesztő céghez, ahol az állásinterjún meg tudja győzni a vezetést arról, hogy ezt akarja csinálni szívvel-lélekkel, ezért ...

Folytatás →
0