App

Az okostelefonom világának felfedezése közepette a minap sort kerítettem az első olyan alkalmazás feltelepítésére is, amit igazán szerettem volna. Mert szép és jó, hogy van Skype, meg Waze, meg Crossy Road, és tegnap jóanyám is leadta a rendelést, hogy ugyan rakjak már fel egy Vibert is, hogy ingyen telefonálhassunk, de ami az én feminista szívemet megdobogtatta, az a Glow.

—————————– FIGYELEM! Női tartalom következik ———————————

Kellett egy app, hogy rendes nő módjára követhessem a ciklusomat, felírkálhassam az ilyen női dolgokat, meg amúgyis érdekelt, hogy hogyan működik ez az egész. Már azzal óriási előrelépést tettem amúgy magamhoz képest, hogy cikkeket keresgettem, ahol összehasonlítják a különböző alkalmazásokat, ajánló oldalakat néztem, fórum hozzászólásokat olvasgattam, és leírásokat bogarásztam át. Ha igazán körültekintően akartam volna csinálni, akkor bizonyára feltelepítek 2-3 appot, hogy élesben alkothassak véleményt, de ehhez én nem vagyok elég türelmes.

Annak ellenére, hogy csak egyetlen appot raktam fel, meggyőződésem, hogy sikerült megtalálnom azt, amelyik az igényeimnek leginkább megfelelő, ez pedig a Glow.

glow

A letöltés után rögtön ki kell választanunk, hogy mi a célunk az applikációval: fogamzásgátlás, teherbe esés vagy a termékenységi problémánk kezelése. Nekem kissé tolakodónak tűnt ez a fajta információkérés, de a kíváncsiságom győzött. Még személyes adatokat is hajlandó voltam megadni a regisztrációhoz, annak ellenére, hogy az adatbányászat területén dolgozva megtanultam: az adataink súlyos pénzeket érnek, mi pedig ingyen szolgáltatjuk ki őket. Hogy miért vagyok hajlandó mégis kiadni nagy érzékenységű személyes és egészségügyi adatokat? Mert ezeket a fajta adatokat (mikor menstruálsz, milyen fiziológiai és pszichés tüneteid vannak, testsúlyváltozás, méhnyak helyzete, méhnyálkahártya állapota, testhő, alvásidő stb.) általában még a nőgyógyász is ritkán kérdezi meg, a napi szintű trackelése pedig a gyógyászatban máshogy nem tehető lehetővé, csak ilyen alkalmazások segítségével. Az így kinyerhető információ pedig nagyon sokat segíthet a nőgyógyászatban, a női testműködés teljesebb feltárásában, az életminőség javításában. Ezek a hétköznapi életben teljesen tabuizált folyamatok egy appban végre normálisként és természetesként tűnnek fel. Ezért adom meg az adatokat. Mert úgy érzem, hogy ez értem is van.

A dizájn, bár nem volt elsőszámú kitételem, de örvendetes, hogy nem a rózsaszínre és annak árnyalataira épül. Tetszett továbbá, hogy az app túlmutat azon a faék egyszerűségen, hogy beírhatod, hogy mely napokon menstruálsz, ő pedig egy nem túl érzékeny algoritmus segítségével megpróbálja prediktálni, hogy mikor lesz a következő ciklusod, és hogy melyek lesznek a termékeny napjaid, hogy aztán kis virág meg fiszemfaszom ikonokkal bejelölje egy naptárban.

Úgy látom, hogy itt többről van szó. Mivel még nem tesztelem régóta, ezért az app jóslóalgoritmusának pontosságát nem tudom felmérni, de pozitív eredményt ígér már az is, hogy nem csak a ciklus hosszát veszi alapul a számításokhoz, hanem lehetőséget ad a korábban már említett testhő, méhnyak és méhnyaknyálkahártya állapotának megadására is, amik szintén segítenek a minél pontosabb predikcióban.

glow2

Az app ezen felül egy átfogóbb egészségügyi kép kialakítását is lehetővé teszi a már említett fizikai (testsúly, testmozgás mennyisége stb.) és pszichikai (hangulat, stressz mértéke stb.) adatok rögzítésével. Így mi is tudatosabban figyelhetjük magunkat, sőt megadjuk a lehetőséget önmagunk és akár orvosaink számára is, hogy holisztikusabb képet alkotva tárják fel esetleges tüneteink okát.

Ha nem akarom nagyon részletesen tovább magasztalni a Glow-t, akkor is érdemes még érintőlegesen megemlíteni, hogy lehetőség van a szedett gyógyszerek napi rögzítésére, kalóriabevitel számontartására, különböző figyelmeztetések beállítására (pl. igyál vizet, vedd be a fogamzásgátlód vagy menj el az éves kontrollra), valamint egy Glow-közösséget is megnyit előttünk az app, ahol kérdéseket tehetünk fel és tapasztalatot cserélhetünk a hozzánk hasonlóan tudatos nőközösség tagjaival.

Engem meggyőzött.

0

Add a Comment